čtvrtek 19. května 2016

Kváskový chléb

Pečení chleba mě vždy lákalo. Po všech možných variantách nehněteného chleba přišel na řadu kváskový.. nejprv jsem studovala v knize o chlebu, práce s kváskem mi přišla dost obtížná.. i na blozích mi to nepřišlo zrovna srozumitelné, ale jak začnete, jde to už samo :)

Na začátku je tedy potřeba kvásek.. existuje kvásková mapa a tak se dá kvásek jednodušše obstarat.. avšak já si ho chtěla vyzkoušet vypěstovat sama.. dost mi pomohlo několik blogů

www.cuketka.cz 
www.maskrtnica.cz
www.kvaskovychleb.cz
www.tichyzivot.cz

a tak jsem nakoupila žitnou  a pšeničnou chlebovou mouku a hurá na to..

5.4. jsem si založila vlastní kvásek :) nijak moc nerostl, ale nechala jsem ho tedy 5 dnů.. až pak se ve sklenici začaly dělat bubliny.. .) takže jsem z něho odebrala na příště a ze zbylého kvásku rovnou pekla první chleba.. těsto jsem si nechala udělat v domácí pekárně. Do chleba jsem dala půl na půl pšeničné a žitné mouky..

Těsto jsem s ošatkou dala kynout přes noc do lednice..



2.chléb Chicago 

těsto bylo hodně řídké, kynutí oěpt přes noc v lednici ..  když už jsem šla péct, tak jsem ho nemohla vyklopit..přichytil se k ošatce, ač jsem měla hodně vysypáno..tak se nahoře mírně zdeformoval :)



3. chléb ještě jednou Chicago..

tentorkát jsem dala méně vody ..akorát mi v lednici utíkal z ošatky.. teď už vím, že jak začne utíkat, mám jít péct hned .. a ne ho nechat, neboť překynul a byla z něho placka



4. chléb ... bramborový

na další chléb jsem použila kombinaci mouky a uvařené strouhané brambory.. ale opět byl placatější .. což jsem si tedy říkala, že stále něco nedělám úplně dobře :) hledala jsem rady na Fleru ve skupině Pečeme kváskový chleba, tam mě odkázali na FB do skupiny Pečem pecen .. a hned bylo jasno... chleby byly překynuté.. páč mi kynuly  v pekárně a pak na nevhodném místě v lednici .. ( dávala jsem na spodní mřížku) ..



5 - 7chléb .. byl mi doporučen chléb Kubík 

a ten se vážně povedl.. v pekárně jsem už nenechávala kynout, jen zamíchat těsto, pak vyklopit  hned do mísy..pak už postup dle receptu ... už jsem upekla třetí a vždy se povedl .. už ošatku tolik nevysypávám, tím, že je těsto tužší, tak se tolik nelepí :)  občas zapomenu i naříznout.. :)



2 komentáře:

  1. Teda, Katy, ty řádíš! To je krása! Chuť, vůně a ty chvíle:-))) jééé

    OdpovědětVymazat
  2. Káti.. jj, fakt mě to chytlo.. a to tyhle první chleby teda nebyly nic moc.. :))

    OdpovědětVymazat